News & Events
Mi-am promis că voi sta departe de poveste, cum nu mă pot abţine însă, haideţi să discutăm despre cele două „pupeze” care s-au luat la bătaie, prin mahalale oraşului. Păi cum care? Fetele care au devenit virale cu fapta lor. Până la ora asta clipul are aproape 1 milon de vizualizări.
Nu voi prelua nici poze şi nici surse de la colegii mei. De ce? Pentru că, spre surprinderea lor nu sunt de accord cu ei. Astfel de „ştiri” fac al naibii de mult trafic, stârnesc şi mai multă ură plus că nu rezolvă nimic concret. Mi-ar placea ca în loc să puneţi toate părţile implicate la zid să analizaţi un pic povestea la rece. În mod cert, comportamentul nu este scuzabil, dar nu este un fenomen nou, abia apărut pe piaţă. Urăsc faza cu „pe vremea” mea totuşi, pe vremea mea era la fel, doar că atunci nimeni nu avea camere de filma (mulţumesc cerului) 🙂 .
Nu înţeleg de ce atât de multă agitaţie! Hai să fim serioşi, din gură dăm cu toţii. Ba mai mişto, o fostă profesoară a fetelor dădea un coment pe o postare, cum îşi ia ea responsabilitatea să fie pedepsite „infractoarele”….comentul a fost şters iar eu nu vreau să-i reproduc limbajul „doamnei” aşa că trebuie să mă credeţi pe cuvânt 🙂 . Practic, la toţi cunoscuţii mei pe FB, a apărut minunata „smardoială”. Cu toţii se dau cu părerea, cu toţii devenind la rândul lor nişte agresori, doar că mai subtili. Luaţi dragilor de aici o piatră, ia să vedem cine dă primul?
S-au bătut! Aşa şi? Sunt chestii mult mai grele şi nu se face nimic. Cum suntem o generaţie de frustraţi dătători din gură pe reţele, hai să dăm şi cu pietre zic, că-i la modă postarea. Păi, staţi să vă spun şi eu câte ceva, sunteţi nişte ipocriţi! Off, acum eu vă agresez! Să mă iertaţi de limbaj, dar este conform a ceea ce cere publicul „pâine şi circ”, în oraşul lui Capatos uităm că a trăit şi nenea Iancu. I love #ploiestiblackholecity.
Să revenim la subiect, dragi tovarăşi şi prieteni, astfel de comportamente, nu doar că pot fi prevenite dar pot fi observate din timp. Astfel de comportamente au rădacini clare în trecutul multora, dacă nu daţi cu pumnul nu însemnă că sunteţi paşnici, doar că sunteţi mai bine dresaţi.
Comportamentele violente şi agresive au ca rădacină principală STIMA DE SINE SCĂZUTĂ cu multele sale implicaţii. Mulţi vor spune că nu-i aşa, dar dacă priviţi clipul, poate veţi înţelege. Am fost acolo, acum nu vorbesc din cărţi. Dar pot vorbi din ambele perspective, am dat şi am primit pumni în adolescenţă, deci nu unul, mai mulţi. Probabil de aceea am început să iubesc aşa mult psihologia. Instinctul îmi spunea că este ceva aiurea cu viaţa mea şi am căutat răspunsuri. Am aflat multe despre furia mea, statutul de victimă, apoi cel de agresor. Am înţeles de ce eram aşa violentă, apoi brusc, după ani de experienţă am încetat să mai lovesc, pur şi simplu, pentru foarte mult timp nu am mai simţit nevoia să MĂ APĂR.
Cei care au fost pe partea de încasare a pumnului, normal că vor să apere victima, fără să înţeleagă că prin aşa atitudini devin ei înşişi agresori. Frustrările nu sunt soluţii! Victima are nevoie la rândul său de un specilist, pentru că, ce să vă spun dragilor, făcând clipul viral, i-am creeat o traumă şi mai mare, inteligenţii care suntem noi inteligenţi. Tratarea de suprafaţă a simptomelor nu este o soluţie. Agresiunea sub toate formele sale nu este o soluţie. Soluţii sunt terapia, consilierea şi medierea ambelor tabere, îndrumarea părinţilor, stabilirea unor reguli clare, identificarea furiei şi de unde apare ea, managemntul stresului, trasarea unor intervenţii clare pe termen mediu şi lung etc.
Acum vorbesc de lucruri sfinte. Să mă scuzaţi, mai luaţi o piatră, ia vedeţi cum nimeriţi un copil de 15 ani chiar între ochi? În cazul în care nu ştiaţi, din şcolile de corecţie nu ies oameni, ba dimpotrivă, ies mai animale decât intră, plus că e mult mai scump un deţinut pentru bugetul de stat decât este un copil în şcoală. Dar de ce să vedem problema aşa, nu mai bine marginalizam? Păi ce marginalizăm, un comportament sau un om?
Aş mai avea multe de spus, aş mai defula mult, dar este târziu şi în mod cert citiţi alte chestii mai interesante decât ce aberez eu pe aici. Apropo, eu am fost o adolescentă violentă, am lovit mai tare decât o fac fetele din clip. De ce loveam? Loveam să mă apăr, iar „afirmarea” venea la pachet. Uite că peste ani, cu suport, ambiţie şi multe foi sub nas, mi-am depăşit condiţia. Vreţi să le pară rău, credeţi-mă, nu le pare! Vreţi să le pedepsiţi? Credeţi-mă mai rău vor face! Vreţi să le excludeţi social? Poate pentu o vreme, cât circulă haotic postarea. Soluţiile sunt altele, ar trebui să înceapă de la oameni adulţi, sănătoşi şi echilibraţi…..dar cum pe la noi lucrurile stau altfel, csf ncsf, lucram cu „materialul clientului”. Fenomenul social care are numele mult prea general „violenţă” nu aşa se rezolvă!
Pe final vă recomand să înţelegeţi că astfel de comportamente apar:
-din stima de sine scăzută,
-diverse traume sau abuzuri,
-nevoia exagerată de atenţie,
-lipsa de afecţiune sănătoasă,
-uneori chiar hormonii pot creşte agresivitatea,
-lipsa unor reguli şi repercursiuni cu privire la conduita socială dezirabilă,
-nevoia de acceptare,
-lipsa unor abilităţi sau modele de comunicare sănătoase.
Astfel de comportamnete pot fi previzionate, prevenite şi chair eliminate dacă:
-se apelează la servicii de specialitate (psiholog, consilier) ,
-se implementează în şcoli programe educative cu limbaj adaptat şi tematica clară: „non-viloenţă”, „comunicarea autentică”,
-gestionarea furiei împreună cu un specialist,
-schimbarea modelelor sociale *implicit schimbarea mentalităţii din „generaţia de glorie” (cei care vorbesc mult şi fac fix mai nimic).
Cu drag, noapte târziu Toma Ana M.L
P.S Acest articol are carater orientativ, este o părere personală şi un drept la replică, vă rog să-l trataţi ca atare!!
Foto: Marcel Horneţ