News & Events
In ultimul timp, in tot orasul Ploiesti(dar si in alte orase) suntem acaparati de zeci de cursuri si ateliere, fie gratuite fi cu un pret accesibil multor buzunare. O parte dintre aceste cursuri se adresesaza copiilor, dar au capacitatea de a trezi sentimente acute de vinovatie parintilor. Dramatic este ca, in cadrul acestor cursuri sunt promovati diversi indivizi care nu au nici o pregatire profesionala in domeniul educational sau psihologic. Sa fiu mai precisa, multe dintre reclamele acestor cursuri, sunt create special sa agaseze parintele: „copilul tau are nevoie de …..” , „dezvolta copilului tau abilitatea de…..”, „a fi un parinte bun inseamna sa…”, iar exemplele pot continua. Acum sa explic un pic cum functioneaza acest tip de manipulare, cand cititi „copilul tau are nevoie” in mod automat va ganditi ca voi in calitate de parinti nu puteti satisface acele nevoii ale copilului, cand cititi „a fi un parinte bun…” puteti deduce ca daca nu participati la atelier sunteti un „parinte rau”, desigur nici un parinte nu doreste asta. Toate aceste moduri de „promovare” hranesc sentimentul de vinovatie, pe care multi dintre noi le avem cand vine vorba despre abilitatile noastre de parinti. Un parinte, se intreaba des daca ceea ce face este ceea ce trebuie. Mamicile in special doresc sa ofere o educatie exemplara, dar de cele mai multe ori cad intr-o extrema, suprasolicitand copilul in cadrul unor activitati care fie nu ii sunt potrivite, fie sunt organizate ad-hoc de neprofesionisti.
Dureros este ca in timpul atelierelor sunt promovate persoane care nu au nici cea mai mica idee despre educatie sau psihologie. Acesti indivizi, au citit cateva carti pentru „dezvoltare” ,au foarte mult sarm, si sunt foarte buni agenti de vanzari. In cadrul acestor „cursuri” , parintele este „agatat” cu tot felul de teorii, mai mult sau mai putin verificate, unii „specialisti” pun fie copilului, fie parintelui un „diagnostic” si il invita la „cabinetul de terapii alternative” ce foloseste diverse metode „foarte interesante” , dar care nu au nici o baza stiintifica. In cazuri rare aceste „terapii” functioneaza pentru ca „practicantul” este bine documentat si are o putere de sugestie foarte mare, dar de multe ori aceste „terapii” sunt prost aplicate de oameni care sunt orientati decat spre un venit usor, punand in pericol sanatatea psihica a clientului, fara remusacari, dar plini de ignoranta si aroganta.
Stiu ca articolul meu este unul plin de frustrari, dar consider ca este important ca toti parintii sa fie precauti atunci cand participa cu copii la astfel de metode pseudo-educationale. Legislatia in Romania este foarte ambigua, oricine are un „curs” de 1 saptamana devine formator, sau consilier sau terapeut. Acele cursuri nu le atesta insa abilitatile practice, dar le ofera o „diploma” capabila sa ii valideze si sa inlature orice suspiciuni. Mai grav este ca aceste persoane, strica imaginea tuturor celor care isi practica meseria cu mult profesionalism, avand in spate ani de experienta pedagogica sau psihologica. In cadrul lor de reclama si publicitate, folosesc in repetate randuri in special cu majuscule cuvinte ca: psihologie, psihologic, educativ, educational, abilitati creative, dezvoltarea inteligentei, dezvoltare optima a copilului, abilitati practice, etc., aceste cuvinte atrag foarte usor clientii, ca doar toti parintii ne dormi sa avem copii cu „abilitati” , urat este ca multi „instrunctori” denigreaza in mod constant sistemul de invatamant formal. Sunt destule hibe in sistem, dar va garantez ca sunt si destui pedagogi dedicati, care isi practica vocatia cu multa pasiune, nu putem ataca in mod general si gratuit pe absolut toata lumea, avem nevoie de creativitate dar in mod sigur nu putem trai intr-o lume lipsita de logica si pragmatism.
De aceea m-am gandit sa va ofer cateva repere atunci cand alegeti cursuri sau terapeuti pentru copii sau pentru dumneavoastra:
1.Verificati care este specializarea celui care organizeaza cursul si experienta sa anterioara
2.Verificati daca acel specialist, este inregistrat in mod legal, in cazul celor care folosesc cuvantul psiholog, puteti sa verificati la COPSI daca sunt atestati si pe ce specializare
3.Nu va lasati pacaliti de „cuvintele cheie” sau pozele „pline de viata”, acestea sunt unelte specifice de marketing capabile sa va manipuleze la nivel emotional
4.Inainte de participare intrebati daca primiti fie factura si chitanta fie bon fiscal, in caz contrar acel curs se desfasoara in mod ilegal.
5.Intrebati-va daca un curs va ofera ceva ce dumneavoastra nu aveti sau nu puteti face singuri cu copii(materiale didactice, jucarii sau unelte deosebite ce se folosesc in cadrul cursului)
6.Daca cursul nu va satisface simtiti-va liberi sa cereti banii inapoi, sau sa cereti explicatii organizatorilor, doar cei profesionisti va vor asculta rabdatori si vor incerca sa isi imbunatateasca cursul.
7.Informati-va cu privire la locatia unde este tinut cursul, in special daca mergeti impreuna cu copii. Este important sa stiti daca siguranta dumneavoastra este respectata.
8.Chiar daca primiti „sfaturi” sau „diagnostic” nu apelati decat la persone avizate sa trateze, altfel puteti agrava problema, uneori chiar iremediabil.
9.Verificati baza teoretica pe care se axeaza cursul, cereti un suport de curs sau cel putin intrebati despre scopul si obiectivele cursului, prin ce metode si tehnici vor fi acestea atinse.Documentati-va cu privire la metodele pedagogice, va va fi usor mai apoi sa „testati” organizatorii.
10.Folositi gandirea critica si analitica: am nevoie de acest curs? cum ma poate ajuta acest curs? sunt dornic sa imi folosesc timpul si banii pentru acest curs?metodele cursului au un suport stiintific? cel care sustine cursul are abilitatile necesare ? alte persoane care au mers la curs au avut rezultate?
11.Daca sunteti dezamagiti de un curs sau un trainer, nu inseamna ca toti sunt la fel, exista desigur si persoane serioase, specializate, care isi practica meseria cu multa pasiune. Trebuie doar sa ii gasiti, in general aceste persoane nu practica o publicitate agresiva, va ofera fara ezitare toate informatiile de care aveti nevoie si isi pot dovedi experienta sau specializarea cu documente legale.
Acestea sunt doar cateva repere, in definitiv alegerea este a dumneavoastra, tineti doar cont de faptul ca si astazi sunt destule cazuri de indivizi dornici de „imbogatire peste noapte” care compromit in mod iremediabil atat etica profesiei cat si imaginea altor persoane bine pregatite si experimentate.
Cu mult drag,
Consilier scolar si pentru dezvoltarea carierei:Toma Ana-Maria L.