News & Events
Experiemntul nostru a început în primă fază ca o provocare, după aceste dezastruoase alegeri generaţia mai tânară a fost pusă la zid, ba că sunt iresponsabili, ba ignoranţi, mulţi au fost etichetaţi repede ca fiind leneşi sau egoişti. Pentru că eu interacţionez cu mulţi dintre tinerii ploieşteni, vă pot spune ca ei sunt cu mult mai mult decât aceste etichete. Pentru că mie nu îmi place să fac afirmaţii fără argumente, am pus la cale acest mic experiment marca Explore Education. Scopul principal al experimentului nu a fost însă păzirea orgoliului propiu, am încurajat tinerii să îşi descopere abilităţile, să câştige un „banuţ de buzunar” iar la finanul experimentului să poată simţi satisfacţia propiei munci. Sper că am reuşit !
Ce am făcut mai exact? Am dat un anunţ de „angajare” pentru o zi pe Facebook (noroc că mai avem oameni prin presa locală dispuşi să se implice în astfel de acţiuni, anunţul a fost promovat de unul dintre ei şi îi mulţumesc pentru asta). Mai clar tinerii au fost invitaţi să participe la un eveniment, destul de mare din punctul meu de vedere (aproximativ 400 de persoane), posturile variau în funcţie de zona de agrement la care erau repartizaţi. Selecţia a decurs la fel ca la orice angajare. Nu este uşor să faci selecţie dintr-un teanc de cv-uri ale unor începători. Recunosc că am punctat acolo unde exista activităţi de voluntariat. După prima selecţie au urmat interviurile, iar în final am selectat 6,5 tineri: Alexandra, Antonia,Iulia, Ioana, Ovidiu şi Natalia, bonus în echipa a fost fiul meu în vârstă de 7 ani (probabil vă gândiţi la exploatarea minorului, dar vă asigur că şi-a încasat şi el banuţii de buzunar). La categoria „tehnicalităţi”minorii au primit acceptul în scris al părinţilor. În ajunul evenimentului ne-am strâns cu toţii la Parcul din Padure ( Păuleşti) şi am început organizarea. S-au făcut predări de gestiune, s-au încărcat frigidere, s-au cărat peste 600 de baxuri de suc si apă. Am aranjat ultimele detalii. Sâmbătă la ora 8 dimineaţa, am fost toţi prezenţi să luăm în primire gestiunea. Ţin să vă precizez ca nu am lucrat cu bani, managerul parcului uşurându-ne treaba în acest sens, toate produsele fiind achiziţionate de către participanţi în baza unor cartonaşe valorice. La ora 9 fiecare era la post, iar la ora 10 au început să coboare din autocare corporatiştii. Vă spun sincer, aveam impresia că nu se mai termină :).
La ora 11 erau deja 350 de persoane iar eu am înceat să mai ţin contul personelor, fetele de la băuturi au început să simtă munca sub presiune, s-au descurcat ireproşabil, sper că am putut să le ofer suficientă motivaţie.La paint-ball au fost gestionate peste 5000 de bile, practic munca de „chinez batrân” numărătoarea fiind destul de meticuloasă.
De ce ne-aţi văzut prin pomi sau la diferite activităţi? Simplu, nici un corporatist nu avea tragere de inimă să încerce traseele din copaci. La 11:15 am organizat cu o parte a echipei o căţărare, după ce noi am terminat traseul, timp de 3 ore a fost coadă la căţărări, ultima coborâre terminându-se la ora 18. La fel am procedat la călărie, tir cu arcul şi paint-ball. Distracţia era în toi, iar echipa noastră a fost la înălţime.
Au existat şi câteva momente „critice” . Primul a survenit din lipsa de anduranţă fizică, la vârsta lor este uşor să te laşi prins de epuizare. Ce am făcut? „Lead by example” funcţionează cel mai bine în astfel de situaţii, nu mi-am permis mie să clachez, la sfârşitul zilei aveam 10Km contorizaţi pe telefon (mă simt foarte mândră de asta, chiar dacă şi acum la două zile după eveniment mă dor toţi muşchi). Al doile moment a apărut spre finalul evenimentului, când standul de băuturi a fost asaltat de corporatişti însetaţi şi puşi pe glume. Erau servite câte 5 persoane în acelaşi timp. Ce am făcut, acelaşi „lead by example” nu am plecat de lângă ei până nu au servit şi ultimul corporatist. Emoţii au fost şi la ultimul moment dificil, predarea gestiunii, când am rătăcit un teanc de cartoane, peste 100 de bucăţi. Mai exact, ieşeam lipsă 10 baxuri de suc. Ştiam că nu aveau cum să iasă lipsă pentru că atât eu cât şi managerul locţiei ţinusem din umbră evidenţa, dar i-am lăsat un pic să fiarbă. Am fost plăcut impresionaţi de faptul că nu au comentat sub nici o formă când le-am spus că ei vor acoperi jumătate şi eu jumătate din „gaură”. Într-un final au găsit cartonaşele buclucaşe, i-am rugat să îşi refacă gestiunea, să îşi scada bacşişurile şi apoi să facă predarea. Bacşişurile s-au împărţit la toţi, nu doar la cei care au stat la standurile de băuturi. Iar am fost plăcut surprinsă de faptul că toţi au fost de accord cu împărţirea.
Corporatiştii au plecat în jurul orei 18, dar munca echipei a mai durat până aproape de ora 20. Ştiam că au nevoie de un pic de combustibil aşa ca au avut toţi şansa, cât cei „mari” îşi făceau calculele, să excaladeze ambele trasee din copaci. Am finalizat predările, care au ieşit foarte bine, am făcut curat la locul de muncă şi am remunerat echipa.
Ce au primit tinerii după această experienţă: 100 de lei din partea managerului locaţiei Parcul din Pădure, o evaluare a profilului de carieră la Cabinetul Explore Education, au avut masa asigurată, sucuri şi apă la discreţie.
Ce au dobândit tinerii: abilitatea de a lucra sub presiune, au învăţat ce însemnă o gestiune, cum se fac primiri şi predări, au învăţat să îşi preţuiască munca, au învăţat cum lucrul în echipă este mult mai eficient decât competiţiile stupide. Sper că toţi au înţeles diferenţa dintre un şef şi un lider (în special că unii dintre ei chiar au adevărate abilităţi de lideri). Cel mai important element pe care ei l-au dobândit : când vrei să schimbi ceva începi întâi cu tine, iar dacă baza se schimbă individ cu individ, „vârfurile” vor trebui să se adapteze schimbărilor!!
Ce am învăţat eu: în primul rând ca acest corp este capabil să suţină efortul fizic mai mult decât aş fi crezut, apoi am învăţat că tinerii pot mult mai mult decât le dau „maturii” credit, personal orgoliul meu a fost satisfăcut iar teoria exemplului din punctul meu de vedere este confirmată.
Nu trag alte concluzii decât îi rog şi pe alţi anteprenori să se implice la activ pentru dezvoltarea tinerilor, prin exemplul propiu în primă fază şi prin diferite „experimente” similare în următoarea faza!!!
Nu în ultimul rând le mulţumesc tuturor care au făcut posibil acest „experiment”:
*Manager ” Parcul din Pădure”- Dumitru Crstian,
*Reprezentant Media- John Cristea,
*Parinţilor care au avut încredere în mine şi au permis tinerilor să participe la eveniment,
*Echipei de tineri care s-au implicat şi au supravegheat evenimentul!
Cu mare drag
Toma Ana-Maria L.: Consilier în Educaţie
Ps. Pentru alte poze ale evenimentului accesati pagina de Facebook: https://web.facebook.com/Explore-Education-1496998840578698/?fref=ts
Mai exact au fost numarate 13 500 de bile 🙂
Now we know who the sesibnle one is here. Great post!
Thanks….sad but true