Întodeauna am fost o idealistă, am crezut ca putem trai într-o lume în care oricine are un loc fară să deranjeze locul celuilalt, totuşi destule lecţii trăite de mine au fost menite să îmi arate că lucrurile nu stau chiar aşa.

Am început să lucrez de la 16 ani, lovindu-mă foarte des de inflexibilitatea societăţii în care traăiam. După ce am terminat facultatea, experimentasem deja viaţa de anteprenor, dar într-o economie dură cei mici nu prea îşi găsesc un loc al lor. După lupte seculare între ideea de libertate şi cea de supravieţuire am ales să devin angajată. Când am rămas însărcinată cu primul copil am fost tratată de angajator ca o “trădătoare” eram la un pas să-mi pierd locul de muncă şi deci venitul, noroc că sistemul dacă ştii să îl foloseşti în favoarea ta, chiar te poate sprijini. Aşa că am reuşit să rezist stoică în faţa unui angajator care credea că omul este un fel de robot menit să îi satisfacă doar dorinţele sale egoiste de îmbogăţire rapidă. Dupa cei doi ani de concediu, revenirea la locul de muncă m-a obligat să înteleg ce compromis trebuie făcut între mama din mine şi angajata model, întoarsă să îşi ispăşească păcatele.

Aşa a mai trecut încă un an în care începeam să înţeleg că nu acolo este locul meu. Am renunţat la job şi m-am întors la prima mea dragoste: psihologia şi înţelegerea proceselor educaţionale, undeva în mine idealismul nu murise. Pe scurt, mi-am reluat studiile în cadrul masterului “Consiliere şcolară şi dezvoltarea carierei”. Între timp rămânând însărcinată cu al doilea copil.

Spre surprinderea mea, totul a fost incredibil de uşor, graviduţă fiind, nu mă aşteptam să fac faţă. Când înveţi însă cu pasiune într-un domeniu pe care îl iubeşti nimic nu este greu. Pare un clişeu, dar aşa mi-a arătat propria experienţă.

Alături de un grup de profesori minunaţi am înţeles că singurul mod în care lumea pe care mi-o doresc poate prinde contur, este prin educarea sănătoasă a noilor generaţii.

Cabinetul Explore Education a devenit astfel un vis împlinit, în primul rând ca proiect apoi ca spaţiul în care aplic tot ceea ce viaţa, experienţa şi cunoştinţele m-au învăţat  şi m-au călit. Poate că uneori, când crezi cu tărie în idealurile tale, viaţa te duce exact unde trebuie să fi.

Cu drag

Toma Ana-Maria Luminiţa