News & Events
Sexualitate, tabu, isterie, un trend, o controversă, ceva scandalos sau pur şi simplu doar o strategie de marketing foarte bine pusă la punct? 50 de Umbre ale lui Gray unele mai întuncate decât altele.
Două filme, trei cărţi şi doar o coloană sonoră care merită atenţie. Prin controversele aduse în dezbatere, fenomenul Gray, vinde şi vinde bine. Din punctul meu de vedere….păcat de subiect. Nu voi intra în calitatea filmului şi nici nu mă voi grăbi prea mult cu recenzia cărţilor. Din trei am reuşit să citesc una şi jumătate. Le-am considerat cea mai proastă investiţie, dar nu mai contează. Aş vrea totuşi să dezbatem subiectul, pentru că, autoarea cărţilor, a uitat multe detalii pe drum.
„Magia” din carte ar fi avut sens, dacă autoarea nu ar fi pierdut firul psihologic al personajelor. De exemplu, miliardarului i se explică oarecum tendinţele masochiste. Tastatura scriitoarei dă câteva detalii despre adolescenţa lui şi traumele din copilărie. În principiu, abuzuri pe fond plus un început de viaţă sexuală care tot a abuz seamănă. Ce? nu credeaţi că un adolescent poate fi abuzat? Ba poate. Nu doar că poate fi abuzat, dar în mintea sa, el îşi dă accordul pentru acel abuz ceea ce îi validează într-un mod dubios masculinitatea. Ce adolescent nu îşi doreşte iniţieri în „artele” sexuale (judecaţi la rece ce transimit „masculii” mai în etate „masculilor” din generaţiile mai tinere…vă dumiriţi repede). Iniţierea devine astfel un fel de „şcoală a psihopatului”, prin care este purtat cu mult talent „pedagogic”, de o femeie mult mai în etate decât el. Dacă este sau nu abuz, decideţi voi, pentru că autoarea şi-a oprit brusc explicaţiile, iar eu nu am putut merge mai departe cu analiza.
Acum trecem la minunatul personaj feminin, care, din punctul meu de vedere, are tendinţe patologice mult mai puternice decât mr. Gray. Probabil, cu o viaţă extrem de plictisitoare în suflet, personajul feminin într-un mod foarte intens, începe să fie atras de minunatul patologic, mai exact de mr. Gray. Întrebaţi-vă cât este domnişoara de zdravănă sau de ce intră fără mari rezistenţe în joc.
Dinamică dintre cei doi este foarte interesantă. Un personaj masculin care, prin modul în care îşi conducea afacerile şi viaţa sexuală, mă face să cred că mai avea câteva probleme (nu oricine poate întreţine un „imperiu”) sau dezechilibre cum ar fi : narcisist, un pic sociopat, grave probleme afective (dorinţe de dominare), chiar o masculinitate afectată (subjugarea femeilor) la acest minunat tablou sumbru adăugăm statutul de victimă. Sunteţi surprinşi? Nu fiţi! El vrea să fie salvat! Puteţi citi ceva foarte interesant când descoperiţi triunghiul Victimă-Salvator-Abuzator.
Mica „domniţă” firavă şi un pic frigidă, intră rapid în rolul de Salvator. Ceea ce este oarecum ciudat, pentru că autoarea nu ne spune dacă ea are sau nu abuzuri pe fond. Practic, o femeie fără probleme, ar fi fugit mâncând pământul. Pe măsură ce avansăm în poveste, domnul obsedat de control, face ceea ce îşi doare de când se ştie, doar că nu era conştient… cedează controlul (ea devenind obiectul existenţei sale, că de, doar ea l-a salvat). În iluzia sa consideră că este în control, doar că minunatul personaj feminin, preia rapid controlul individului. Credeaţi că dacă stă să fie „pedepsită” el este în control? El pierde controlul după câteva scene….ea cucerindu-l cu „inocenţa” ei. Amuzant, că ceea ce facea domnişoara….numai a inocenţă nu aduce. Amândoi au un grad de inteligenţă peste medie, asta aducându-i uşor în zona diferitelor practici sexuale (oamenii inteligenţi se plictisesc repede de banalităţi). Iamginaţia la ea acasă. Domnişoara plictisită, domnul patologic….mă întreb acum pe cine aş fi trimis la tratament, pe el sau pe ea….sau pe spectator (cu spectatorul glumesc 🙂 ).
Filmul dar şi cărţile m-au pierdut pe drum. Era interesant cum autoarea a început să construiască personajul dar posibil ca pe traseu, să fi înţeles că altceva o să vândă „fenomenul umbrelor”. Ce? Credeţi că ajungeţi să vedeţi filmul pentru psihologia lui? Aia nu prea există!
Mă amuz copios când aud domni care, efectiv sunt trârâţi la cinema (domnilor partenerele dumneavoastră încearcă să vă anunţe mult mai multe, dacă fac astea). Interesantă este să văd reacţiile doamnelor după film. Adevărat….actorul este simpatic, dar doamnelor….acum fiţi sincere, de ce vreţi să vedeţi filmul? Pe cine vreţi să salvaţi? Partenerul sau pe dumneavoastră?
Nu vă alarmaţi, eu doar analizez câteva repere psihologice, aş fi analizat mai multe, dar stimabilii coordonatori de „fenomen gri” nu mi-au pus la dispoziţie altele. Spectatorul trebuie să vadă ceva ce „nu are voie” să vadă, lol, ambalat frumos într-o poveste despre „iubire”….sau mai bine spus „patologie în zonele afective”. Fără să dau spoiler, cei doi vor face o mare favoare omenirii…..anume se şi înmulţesc. Minunat, doi dominatori cu multe complexe pe fond vor creşte o „viitoare” moştenitoare de imperiu . Îmi imaginez cum peste ani, arhi-cunoscuta autoare o să facă cunoştinţă cu Freud şi poate într-un faliment pragmatic de idei, ne v-a povesti despre complexele fetiţei ajunsă adultă. Dacă merg mai departe cu imaginaţia, vă pot spune că mica progenitură cel mai probabil le poate afecta viaţa sexuală, maternitatea fiind un fel de „moartea pasiunii” pentru multe cupluri. Domnul Gray acum total obedient şi un pic vindecat îşi schimbă dominaţie, devenind dominatorul protector ale celor două zeiţe din viaţa sa. Mai merg un pic cu imaginaţia în cel mai umbros scenariu….în care mama începe inconştient să fie geloasă pe copilă, copilă care…înconjurată de tot ceea ce îşi poate dori un copil învaţă rapid cum e cu manipularea şi dominarea, făcând întâi experimente pe tată. Cel mai probabil, mica domnişoară ajungând un fel de „prinţesă” ca mai apoi să îşi „detroneze” chiar inconştient mama. Mama nu se mai validează, îmbătrâneşte şi caută să îl chinuie, nu doar în dormitor, pe tată. Ok, worst case scenario….dar este un exerciţiu de imaginaţie. Ce credeţi că o astfel de poveste are final fericit? Dacă nu are psiholog pe drum şi chiar pastiluţe….nu văd un deznodământ fericit. Cei de la marketing vă mint subtil, că protagoniştii au happy-end, doar nu credeţi că pot vinde astfel de poveşti fără emoţia pozitivă plasată strategic la final, când minunata patologică îşi intră în drepturi. LOL
Aşadar, concluzie generală:
1.Individ gri: grave probleme de afectivitate pe fond, complexe de inferioritate, abuzuri de mai multe tipuri (mai puţin conştient de unele….că doar era iniţiat de bună voie), obsedat de control (frică să nu fie rănit), fetişuri sexuale (prin care „domină” partenera), inteligenţă peste medie (hai că nu era prost, doar era miliardar) doreşte „vindecare” rapidă şi cedarea controlului…..găseşte rapid o ….
2. Domnişoară: complexul salvatoarei, disponibilă, plictisită, complexe de inferioritate, posibil ea însăşi cu un tip de abuz pe fond (poate minor, dar autoarea nu a vrut să ne spună), dornică de control, dornică de putere (repet ea este în control nu el lol), un pic frigidă (dar vindecată rapid), doreşte „îmulţire” cu individ „potent” (gene, finanţe ar mai fi şi siguranţă dar este prea ciudată dinamica de cuplu să mă pot exprima). Astfel avem un cuplu care are o….
3. Dinamica: domnul nu cred că mai face faţă presiunilor (externe), el inconştient caută o parteneră căreia să îi cedeze controlul. O subestimează pe domnişoară, se „îndrăgosteşte” (efect de dopamină şi hormoni). Nu doar că îi cedează controlul….dar el se vede „super manul” ei. Ea se opune mental, dar inconştient „vrea să îl salveze”. Subit îi dipsre inocenţa, îi dispare pudismul (cam repede din punctul meu de vedere), îi dispare mentalitatea de „aşa ceva nu e normal” şi se avântă rapid in ….validarea sa ca femeie. O da, domnişoara, care îl pune rapid pe mr. Grey (mare ascul feroce) cu „botul pe labe”….se validează pe prncipiul : eu pot, eu sunt „magiciancă” :)))
Chiar dacă el este portretizat, pe toată durata textului/filmului, ca fiind „super manul” ei ….că de aşa sunt domnii, vor să salveze tot ce prind (femeile dinaintea ei, nu prea aveau nevoie de salvatori, unele fiind adevărate psihopate) aveam o ea, mult mai interesantă de studiat.
Vă rog, dragi şi stimabili spectatori/cititori să vă puneţi o întrebare: care este motivul inconştient pentru care doriţi să vedeţi filmul? Domn „generos” face o favoare unei „domniţe” să vadă filmul sau domnişară „plictisită” caută aventura şi pe cineva să salveze. Acum mergeţi mai departe în social: de vinde acest „fenomen”? Ce nevoi reprimate satisface el? Intresente intrebări, ţin de un anumit tip de educaţie şi înţelegere şi da, acest articol are ca scop pertinent educaţia despre sexualitate, abuzuri, prevenţie şi chiar despre traume.
Vă las totuşi o variantă de film mai interesantă…..pls căutaţi Basic Instinc, nu de alta, dar acolo puteţi observa cum se face….faza de dominare :))))
Cu drag:
Toma Ana-Maria…..
I’m imepssred you should think of something like that
[…] dacă ştii cum şi mai ales când şi unde, că v-am mai spus eu care e faza cu umbrele dubioase aici sau cu anumite chestii aici şi aici. Se numeşte senzual. O femeie vulgară v-a îndepărta tot ce […]